Artillerister stormade Albostaden

Senast uppdaterat den 5 maj, 2021

Upprörda militärer ville hämnas på civilister

 

Efter dansen på Heden den 15 augusti 1868 samlades 60-70 artillerister, 4-5 husarer samt några civila fram för Oscar Dicksons hus vid Gamla Allén.1 Tidigare under sommaren hade några unga militärer åkt på saftigt med stryk när de slagits mot ett femtiotal civilister.2 Detta upprörde nu den stora gruppen, och man började prata om att hämnas.

Vanligtvis var artillerister och husarer som hund och katt, men nu hade man fått en gemensam fiende, civila ligapojkar. Militärerna hade beväpnat sig med olika tillhyggen: sablar, knivar, knölpåkar, brädor och buteljer.

Mobben tågade mot Landala

Efter att ha tröttnat på att ofreda förbigående, genom att prygla och sparka dessa, tågade troppen längs Kallens gata upp emot Landala. Ligan bröt sig in på krogarna och och stärkte sig med öl och brännvin. Den som nekade dem att dricka misshandlades.

När ligan hade styrkt sig tillräckligt marscherade den ner förbi Kalls plantage till Hagakyrkan, där ligisterna kraftigt misshandlade ett par civilister. Sen gick de upp till Landala igen.

Runt midnatt: Ligan drog mot Albostaden

Vid midnatt lämnade den stora gruppen Landala och tågade över bergen ner mot Albostaden. Målet var att ge Masthuggsborna stryk. I spetsen för ligan gick konstapel Brun, iklädd epåletter, sabel och vita byxor.

Framme i Albostaden gömde sig ligan bakom muren till kolerakyrkogården. De före detta artilleristerna Göthe och Lundgren smög sig fram till huset nr 104 och rekognoserade. Med en vissling gav de klartecken.

De fem husarerna sprang fram till huset och Göthe och Lundgren utropade att:

— Nu skola vi prygla dem!

Sen ropade de:

— Öppna! Vi är husarer!

När dörren öppnades stormades boningen. Mureriarbetaren Fredrik Andersson misshandlades svårt av en hop artillerister som högg honom med sablar. Mobben skonade ingen, utan misshandlade såväl män, som kvinnor och barn.

— Skona livet! Hugg inte ihjäl mig! hördes en Albo kvida.

— Om du inte tiger hugger jag ihjäl dig! blev svaret.

Boende försökte fly eller gömma sig så gott de kunde, och några sotarpojkar klättrade upp på taket och ner i skorstenen för att undkomma.

Krigsrätt

Sammanlagt 22 artillerister och husarer åtalades i Göta artilleriregementes krigsrätt för våldsamheterna i augusti. Flera häktade kom dock att släppas under rättegången, bland annat artilleristen Bruhn.3

Två artillerister — Bergman och Hult — erkände att de brukat våld och dömdes till 5 respektive 4 månaders fängelse.4 Artilleristen Krona dömdes till 15 rdr i böter för att ha tilldelat en person ett slag. Övriga 19 frikändes av krigsrätten. Ledare i GP menade att man inte förvånades över att krigsrätten tog soldaternas parti.

  1. Gösta Carlson, Annedal (Sävedalen: Warne, 2004)
  2. Göteborgsposten 1868-09-17
  3. Göteborgsposten 1868-09-25
  4. Göteborgs Handels- Och Sjöfartstidning 1869-03-24

Kriminalhistoriskt arkiv

Notiser
Artiklar
Ljudinslag
 

1600-tal

Allt i arkivet

Kommande event

Senast släppta Crime Walks

janne.palmen Skriven av:

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *