1924 – Radio gav tullen fullt upp

År 1924 var radio den fräckaste flugan. Allt fler sändare sattes upp och det fanns planer för tre nya radiostationer under året men än så länge rörde det sig om provsändningar.Trots att framtiden för radion ännu var ovisst ville många köpa en radiomottagare. Varuhus ökade därför importen kraftigt, något som märktes redan vid julen 1923. Men importen fortsatte öka också efter helgerna.

Den 25 mars 1924 – för 100 år sedan – skrev tidningen att importen gav tullen problem.1 De hann inte med att tullklarera alla radioapparater som importerades. Dessa var inte upptagna i tulltaxan utan fick deklareras som specialapparater. Tulltaxan var 10 procent av apparatens värdet. Ofta importerades apparaterna i lösa delar som kom från olika leverantörer och tullarna hade fullt sjå att identifiera delarna och förtulla dem under rätt rubriker och taxor. I Stockholm fick man därför utöka tullexpeditionen på Kungsgatan för att hinna med. Tullen ville undvika en omfattande insmuggling av radioapparater, vilket de förefaller ha lyckats med.

För att inneha en radiomottagare krävdes licensavgift på 25 kr/år och snart skulle AB Radiotjänst få monopol på rundradio i Sverige.

Välj din prenumeration

Select Your Payment Cycle
Select Your Payment Cycle
Kontouppgifter
  Strength: Very Weak
  Välj betalsätt
  Framtida betalningar görs
  Granska din beställning:

  Prenumeration: ( /månad löpande)
  Att betala idag:

  1. Aftonbladet[]

  Bli först att kommentera

  Lämna ett svar