290 år sen Svenska Ostindiska Companiet grundades

Den 14 januari 2021 är det 290 år sedan Svenska Ostindiska Companiet grundades. Det var den 14 januari 1731 som det svenska bolag som skulle komma att bedriva framgångsrik handel med Kina grundades. Det upplöstes 1813.

Initiativtagare var den skotske köpmannen Colin Campbell, som tog kontakt med Niclas Sahlgren när denne var på besök i Holland. Campbell presenterade sin idé och Sahlgren nappade på förslaget. De lyckades få med sig tysken Henrik König i företaget och 1729 lämnade de in en ansökan till Kommerskollegium om att få tillstånd att bedriva handel på Ostindien. Samma dag som de fick oktroj – rättigheter – på den ostindiska handeln blev också Henrik König svensk adelsman.

Companiet innebar ett stort ekonomisk uppsving för Göteborg. Ostindiska Companiets viktigaste handelsvara var te. Det har visat sig att det mesta av det te som köptes i Kanton såldes vidare till smugglare, som förde det till Storbritannien där tesalonger var på högsta modet. Utsmugglingen skedde vid Companiets lokaler vid Klippan i Göteborg.

Handeln och smugglingen genererade stora intäkter för de som tecknat sig för aktier i bolaget. Grundarna blev förmögna och Niclas Sahlgrens arv blev grundplåten till dagens Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Kommande event

janne.palmen Skriven av:

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *