Concert du Boulevard – störande musik

Kl 19 fredagen den 1 oktober 1880 öppnade Consert du Boulevard på Södra Allégatan 9. Där fann en salong och det kostade 75 öre att gå in. För den snåle fanns ett galleri för 50 öre. På programmet stod konsert av Neumannska Kapellet och uppträdande av flera tyska, engelska och franska artister. Det fanns även ett schweizeri som var öppen för allmänheten utan entréavgift.

Ägare var tysken Johan Schultheis. Lokalerna rymde en festsal med servering vid småbord för 300 personer och en läktare för 120 personer. I bottenvåningen låg schweizeri och matsal.

Poliskommisarien i Haga anmärkte på den dåliga ventilationen och att musiken störde grannarna. Publiken förde dessutom oljud när den samlades utanför på gatan.

Verksamheten blev dessvärre ingen succé och det fina franska namnet sågades av göteborgarna, som i stället kallade stället för ”bullevuttan” 🙂

1882 la Schultheis ner rörelsen och hyrde ut lokalen till Frälsningarmén. 1890 sålde han huset och 1893 försökte den nye ägaren, sjökaptenen Gustaf Adolf Lindström, att få igång cabareverksamheten igen, men det funkade inte nu heller. Huset såldes till Frälsningsarmén 1895.

Källor: Dagstidningar och Maja Kjellin, Haga i Göteborg (Göteborg: Fastighetsaktiebolaget Göta lejon :, 1971).

Kommande event

janne.palmen Skriven av:

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *