Drängen Lars Andersson avrättades för mord

Senast uppdaterat den 5 maj, 2021

Den 13 november 1822 avrättades den 21-årige drängen Lars Andersson i Stjälkaskogen nära Götene. Han hade mördat pigan Brita, som han gjort med barn.

Lars Anderssson föddes den 9 december år 1800 i Lumbers hög i Medelplana. Far hette Andreas Börjesson och mor Cathrina Svensson.

1820 Flyttade till Rustsäter

20 år gammal flyttade Lars till gården Rustsäter i Medelplana socken för att arbeta som dräng. Strax därefter blev den 33-åriga pigan Brita Eriksdotter på Bestorp med barn och Lars påstods vara fadern.

Söndag 21 april 1822, när gårdsfolket var i kyrkan, sökte Lars upp Brita, kanske för att prata med henne, men nånting gick snett och Lars mördade henne.

Lars sattes i kronohäktet i Mariestad. Han dömdes av Kinne Häradsrätt och av Göta hovrätt till att mista högra handen, halshuggas och steglas för mordet på Brita, men han ville inte dö. Han ansökte om nåd hos Kungl. Maj:t men fick avslag.

Lars tänkte inte ge upp. Natten mellan den 6 och 7 oktober 1822 lyckades han med hjälp av en kniv och en glödgad kakelungslucka få bort fönsterposten till cellen. Sen rev han sönder lakan och täcke och knöt ihop remsorna. Sen firade sig ned från tredje våningen i häktet och försvann.

Natten var mörk och regnig och Lars begav sig till Kinnekulle och faderns hemvist Rustsäter. Efter att den 7 och 8 oktober irrat om kring i skogstrakten kring Högkullen smög han sig in i en lada som tillhörde hans far och gömde sig under höet.

Länsman och myndigheterna letade dock efter Lars och med hjälp av allmogen blev han upptäckte den 9 oktober och under ”fängslig bevakning” transporterad till Länshäktet för att genomgå andlig förberedelse för dödsstraffet.

Den 13 november undergick Lars Andersson, ”med lugn och undergiven sinnestämning” dödsstraffet. 21 år, 11 månader och 4 dagar gammal halshöggs han i Stjälkaskogen. 

Vem som var skarprättare framkommer inte i dessa källor, men tidsmässigt faller detta in under Nils Wallmans ämbetsperiod.

Källor

Medelplana (R) C:4 (1780-1829) Bild 48 / sid 44
Medelplana (R) C:4 (1780-1829) Bild 117 / sid 112
Mariestads Weckoblad 1822-10-12
Mariestads Weckoblad 1822-11-16
Kortregister till Kungl Maj:ts utslagshandlingar, Riksarkivet, forskarexpeditionen

Kriminalhistoriskt arkiv

Notiser
Artiklar
Ljudinslag
 

1600-tal

Allt i arkivet

Kommande event

Senast släppta Crime Walks

janne.palmen Skriven av:

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *