Duell ledde till katastrof

Det är idag (2021-01-31) 275 år sedan en duell mellan en svensk officer och en fransk slutade med mord, mordbrand och 196 eldhärjade hus.

En svensk och en fransk officer hamnade i gräl på Gustav Adolfs Torg natten mot söndag den 31 januari 1746. Efter en stund övergick grälet i en duell, som fortsatte under utfall och pareringar till Korsgatan 3. Där blev svensken nedstucken och dödad utanför Stora Apotekets ingång.

Den dödade officeren var son till den uppskattade regementsofficeren George Wallin och en grupp svenska officerare beslöt att hämnas. De tog sig till kronhusområden, där fransmannen bodde. De hällde en lättantändlig vätska på väggen och tände på, och snart stod huset i ljusan låga.

Men fransmannen vaknade och flydde platsen, och branden spred sig. Till slut hade 196 hus eldhärjats, bland annat Tyska Kyrkan, kommendantshuset och högvakten.

Källa: Wulvaricht & Morgana, Spökhus i Göteborg: guide till historiska och nutida spökhus, hemsökta platser, oförklarliga händelser, galgbackar, bödlar, brott och spådomar (Alruna Förlag, 2007).

Kommande event

janne.palmen Skriven av:

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *