För 131 år sen: Jack The Ripper

Mellan fredag 31 augusti och fredag 9 november 1888 mördades fem kvinnor i området Whitechapel i London, av vad som antas vara en seriemördare.1 Denne okände gärningsman fick epitetet Jack The Ripper – Jack Uppskäraren – och blev medialt mycket känd. Att mördaren aldrig greps har spätt på spekulationerna om vem som kan ha varit mördaren.

Mördarens modus var att skära av strupen mycket djupt och därefter öppna buken och skära ut inre organ. Vissa delar saknades på mordplatsen – i två av fallen var livmodern borttagen tillsammans med en del andra organ. Morden utfördes kallblodigt på platser där det fanns folk alldeles i närheten.

Det första offret var Mary Ann Nichols som mördades på Buck’s Row, Whitechapel.

Det andra offret var Annie Chapman den 8 september 1888 på Hanbury Street. .

Den 30 september 1888 blev Elisabeth Gustafdotter Jack the Rippers tredje offer. Elisabeth var född i Tumlehed i Torslanda och emigrerade till England 23 år gammal. Hon mördades på Berner Street strax efter midnatt.

Ytterligare en kvinna – Catherine Eddowes – mördades i närheten bara en timme senare.

Whitechapelmördarens femte och sista offer blev Mary Jane Kelly.

Dr Thomas Bond gjorde i detta ärende vad som troligen är den allra första seriösa gärningsmannaprofileringen. Hans analys var stringent och undvek alla former av generaliseringar, utan fokuserade enbart på det specifika brottet och de fakta som hittills var kända. Framför allt var han tydlig med att påvisa vad som var observerade fakta och när han extrapolerade på dessa. Trots det kunde inte mördaren gripas.

Canter, David V., och Donna. Youngs. 2009. Investigative psychology : offender profiling and the analysis of criminal action. S. 55

Kommande event

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *