Inbrott på Majornas pantlåneinrättnings afdelningskontor

Natten emot den 14 oktober 1894 inträffade en fräck inbrottsstöld på Majornas Pantlåneriinrättning. Tjuven hade undkommit med 1800 kr i kontanter, 2-300 silver- och guldur samt ringar, kedjor och silvermedaljer. Misstankarna föll omedelbart på den ökände inbrottstjuven Karl Wilhelm Isaksson, den ene av de två bröder som kallades för “Svalorna“. På Kungsladugårds marker, söder om Slottsskogen, bodde “Svalorna” – Karl och hans brottskompanjon och broder Axel Isaksson – i ett provisoriskt ruckel i skogen. Han hade redan 1876 stulit från samma pantbank och efterlystes nu.

Karl hade redan som 13-åring dömts till aga i hemmet för inbrottsstöld. Han återföll dock i brottsligt beteende och dömdes inte mindre än fem gånger till för snatterier och stölder innan han fyllde 23 år. Sammanlagt avtjänade Karl 9 års straffarbete för dessa brott.

Den 7 november greps Karl i Vänersborg. Efter ett intensivt spanande kunde till slut Svalornas tjuvgömma vid Svalebo hittas av den detektiva polisen den 14 november.

Karl dömdes för inbrottet på pantbanken till sju års straffarbete för fjärde resan stöld. Han skickades till Centralfängelset på Långholmen i Stockholm, men blev aldrig fri. Där avled han nämligen den 18 december 1898, 41 år gammal.

Foto: Centralfängelset på Långholmen. I bakgrunden Essingeöarna.
Källa: Stockholms stadsmuseum. Fotonummer F 41638

Kommande event

janne.palmen Skriven av:

En kommentar

  1. Björn Ehrenholm
    14 oktober, 2020
    Svara

    Intressant vill ta del av historia Majorna osv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *