1892 – Minderåriga stal 80 flaskor vin

Den 17 februari år 1892 dömdes en förbrytarefirma som stulit stora mängder fint vin i Göteborg. Den detektiva polisens hade i december 1891 sprängt ligan, som bestod av nio pojkar mellan 11 och 16 år.

De hade söndagen den 27 december brutit sig in i handlanden Gustaf Clases privata vinkällare på Norra Allégatan 6 och där stulit 15 buteljer vin, och dagen därpå omkring 11 stycket. Och så fortsatte pojkarna. Enligt Göteborgs-Posten rörde det sig om sammanlagt 80 flaskor vin.

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

För att navigera, klicka på den svarta markören under +/-. Godkänn att websidan får tillgång till platstjänsterna.

En del av flaskorna hade pojkarna hade druckit upp, några hade de sålt för 12 öre styck — inköpspriset var i snitt 4 kr — och resten hade de i ”livad sinnesstämning sönderslagit”.

Den 16-årige Axel Emil Gustafsson dömdes till 3 månaders straffarbete. De övriga — Axels 12-årige broder Gustaf Adolf Gustafsson, den 13-årige Oskar Teodor Larsson, den 12-årige Olof Wilhelm Jonsson, den 14-årige Artur Leonard Lundgren Flode, den 11-årige  och den 13-årige Axel Wilhelm Wahlström — dömdes att av föräldrarna i hemmet agas med ris.

“Förbrytarefirma” var pojkarnas egna ord på sin organisation.

Bli först att kommentera

Lämna ett svar