Nya Varvet blev fängelse

Senast uppdaterat den 14 juni, 2021

År 1869 las flottstationen vid Nya Varvet ned och fartyg och förråd flyttades till Stockholm. Området överlämnades till Fångvårdsstyrelsen, som tänkte bygga ett fängelse på Nya Varvet.

Övertaget var villkorat. Om behov för en flottstation åter skulle uppstå, kunde en uppsägning ske och Fångvårdsstyrelsen hade då ett år på sig att tömma området på fångar.

Fängelset på Nya Varvet öppnade officiellt 1875 men redan 1870 anlände de första fångarna. Enligt ett kungligt brev 5 maj 1876 blev Nya Varvet en självständig församling, Nya Varvets församling. 

År 1883 upprättades en tvångsarbetsanstalt på Nya Varvet för straffade lösdrivare under 21 år, den så kallade Östra Kronoarbetsstationen. År 1885 inrättades även en provisorisk tvångsarbetsanstalt för unga ostraffade lösdrivare under 21 år vid Nya Varvet, den Västra Kronoarbetsstationen.

I april 1895 flyttades de intagna på Västra Kronoarbetsstationen till Svartsjö och 1902 lades den Östra ned.

Centralfängelse för män

År 1895 fick fängelset status som Centralfängelse för män och Kasernlängorna byggdes om till arrestlokaler och celler. Antal fångar uppgick till c:a 130.

Det finns en uppgift att huset som kallas Vita Gaveln har varit fängelse för kvinnor, men den uppgiften går inte att bekräfta. Troligtvis är uppgiften en myt eller sägen. För kvinnliga fångar fanns vid denna tid Centralfängelset för kvinnor på Stampen, det före detta Kronospinnhuset och arbets- och straffängelset för kvinnor. Byggnaden finns kvar och kallas idag för Gullbergsbrohemmet.

Centralfängelset på Nya Varvet lades ned 1907 när Härlandaanstalten togs i bruk.

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Crime Walks arkiv

I Crime Walks kriminalhistoriska arkiv kan du läsa om historiska kriminalfall, höra på ljudinslag och söka på brottstyper, straff, platser, orter, m.m. Just nu finns 32 notiser, 8 artiklar och 7 ljudinslag publicerade.

Noiserna kan du läsa gratis den första veckan efter publicering. Därefter tar jag ut en liten avgift, men då får du å andra sidan full access till alla notiser, artiklar och ljudinslag i arkivet i en hel månad.

Notiser
Artiklar
Ljudinslag
 

Malmöhus län

1600-tal

Allt i arkivet
Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

 

Kommande event

Senast släppta Crime Walks

Jan Palmén Skriven av:

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *