1802 – Kyrka och köpman gick upp i rök

Den 20 december 1802 drabbades Göteborg åter av en storbrand. Det dåvarande affärscentrumet i sydstan och området runt Domkyrkan eldhärjades. 180 hus och en känd köpman gick upp i rök.

Det var John Hall den äldre som försvann i lågorna, eller rättare sagt han kropp och kista. John Hall är väl idag mest känd för att han lät bygga Gunnebo slott. Han är mindre känd för att han besökte krogbordellen Slintin i Majorna år 1786. Där träffade han den italienske bildhuggaren Gioacchino Frulli, som omgående började arbeta åt Hall med utsmyckningar på Gunnebo slott.

John hade avlidit den 2 oktober 1802 i sitt hem i Göteborg och fått sin jordfästning i Domkyrkan den 7 oktober. Sedan blev kistan kvar i kyrkan, varför är oklart. När branden sedan rasade den 20 december brann inte bara boningshus ned utan också Domkyrkan.

Som navigatör kan du navigera till denna plats med hjälp av din mobil och en karta som visas här.

Nästan 3 000 personer blev hemlösa efter branden och att man kunde konstatera att polisen hade tappat kontrollen över situationen med kaos och nidingstölder – plundring – som följd. De brand- och stölddrabbade fick heller inte ut något på sina försäkringar, eftersom Brandförsäkringskontoret i Göteborg ställde in betalningarna. Och John Halls kropp gick aldrig att hitta i den nedbrunna kyrkan.

Även golvet till de gravkamrar som hade funnits under kyrkan hade skadats och man beslutade att fylla igen hålen. Man husägare som drabbats av branden få slänga aska och bråte från sina nedbrunna hus i hålen. Även kyrkans aska dumpades där. Gravkamrarna blev alltså en soptipp.Det mest troliga är att kvarlevorna efter John Hall d.ä. försvann ner i dessa hål. Även om han saknar gravvård så ligger han i alla fall i vigd jord.

Bara två år senare drabbades Göteborg av nästa stora eldsvåda. 218 hus vid Stora Otterhällan brann ned, vilket drabbade cirka 8 000 av stadens fattigaste befolkning. Det bodde knappt 20 000 personer i Göteborg vid tiden. Även vid denna eldsvåda uppstod kaos och även denna gång tappade polisen kontrollen över situationen, vilket utnyttjades av personer som passade på att stjäla och plundra. Detta var droppen som fick bägaren att rinna över och kungen beslutade om inrättandet en poliskammare i Göteborg, liknande den i som redan fanns i Stockholm.

Bli först att kommentera

Lämna ett svar